Isu Semasa

Isu Semasa

Belia Hari Ini Wajah Negara Masa Hadapan

Mohd Zawawi b. Ahmad Mughni, Ketua Biro Pembangunan Sosial ABIM Selangor

Sejak akhir-akhir ini kita sering dihidangkan dengan berita-berita yang negatif tentang generasi muda di samping kisah kejayaan dan kecemerlangan yang telah diraih oleh mereka. Kes-kes salah laku jenayah sivil, jenayah syariah, masalah disiplin dan adab sering dikaitkan dengan generasi muda. Hal ini tentunya mengundang rasa rungsing dan gusar di kalangan pemimpin negara terutamanya kepada pempinan pertubuhan dan persatuan belia di negara kita.

Hari belia yang disambut pada 15 Mei setiap tahun dinegara kita adalah sebagai satu medan untuk setiap warga muda bermuhasabah dan memikirkan matlamat dan hala tuju yang ingin dicapai oleh mereka. Tema hari belia tahun ini “ Belia Bina Bangsa, Belia berwawasan dan Belia Malaysia” merupakan satu tema yang sangat menarik untuk kita renungi dan fikirkan bersama . sememangnya warga muda hari ini adalah cerminan wajah negara akan datang.

Wawancara bersama Dr. Said Ramadhan Al Bouty

Disunting oleh Mohd Basri bin Ahmad Shohimi

Umat Islam masa kini semakin parah dengan pelbagai isu, fitnah dan cabaran semasa. Justeru, pandangan para ulamak kontemporari merupakan salah satu usaha mencari jalan keluar bagi menyelesaikan fenomena ini. Ulamak merupakan pewaris anbiya yang mewarisi ilmu-ilmu para nabi. Sewajarnya mereka ini menjadi rujukan masyarakat untuk sama-sama memperbaiki segala fenomena yang semakin menghimpit dunia Islam

Pada 19 hb November 2006, satu rombongan yang diketuai oleh Mohd. Rumaizuddin dan Khairul Arifin Mohd. Munir dari ABIM dan Syamsul Anuar Hj. Nasarah, presiden Majlis Belia Malaysia (MBM) telah mengadakan lawatan ke Syria selama 4 hari. Dalam rangka lawatan tersebut Abim bersama Majlis Belia Malaysia (MBM) dan Maljis Belia Sabah (MBS) berpeluang mengadakan pertemuan bersama tokoh ulamak timur tengah yang terkenal abad ini dan mempunyai sumbangan yang besar dalam dunia Islam. Delegasi-delegasi daripada Malaysia ini sempat berwawancara bersama Dr. Said Ramadhan Al Bouty. Kunjungan selama hampir sejam setengah telah mencatatkan beberapa persoalan berkaitan dunia Islam masa kini dan cabaran berkaitan gerakan dakwah. Penulis sempat mencatatkan beberapa wawancara wakil MBM, ABIM bersama beliau sebagaimana berikut:
Subscribe to this RSS feed